LIJEČENJE ASTME PRIRODNIM PUTEM

 

Astma je krolijecenje-astme-eliksirnična upala dišnih puteva (bronha) koja uzrokuje probleme pri disanju. Karakteriziraju je neprimjereno jak imunološki odgovor i kronična upala traheobronhalnog stabla. Bolest se javlja u epizodama, tj. akutna pogoršanja bolesti se izmjenjuju s periodima u kojima nema simptoma astme.

Do napada dolazi pri pogoršanju upale, obično jer je u neposrednoj okolini prisutan neki iritirajući čimbenik.

U podlozi astme je kronična upalna reakcija sluznice dišnih puteva, najčešće alergijska, koja u fazama pogoršanja uzrokuje stezanje mišića malih dišnih puteva i pojačano stvaranje sluzi što dovodi do otežanog protoka krvi te uzrokuje gušenje i druge simptome bolesti.

 

NASLJEĐUJE SE SKLONOST PREMA BOLESTI, A NE SAMA BOLEST!

Astma se često prvi put javlja u djetinjstvu i zahvaća više dječake nego djevojčice. Atopija i/ili alergije u obitelji najveći su rizični faktori za razvoj te bolesti u djece (atopija je genetska sklonost imunog sustava da proizvodi antitijela na uobičajene alergene, što dovodi do simptoma alergije). Atopijski dermatitis (ekcem) i alergijski rinitis (peludna groznica) mogu služiti kao ključni pokazatelji rizika razvoja astme u dojenčadi i male djece.

 

ŠTO UZROKUJE ASTMU?

Uvriježeno je mišljenje da je astma produkt alergije, međutim astma se može pojaviti na različite načine. U podlozi astme je kronična upalna reakcija, često alergijska.

Klasifikacija astme:

 1. Alergijska astma

Alergeni i provokativni faktori:

 • grinja Dermatophagoides pteronyssinus(glavni alergen u kućnoj prašini i posteljini)kllasifikacija-astme
 • dlaka, perje i epitelni otpaci životinja
 • plijesni
 • pelud drveća, trave i korova

 

 1. Nealergijska astma

Alergeni i provokativni faktori:

 • cigaretni dim
 • sredstva za čišćenje u domaćinstvu
 • parfemi i mirisi
 • unutarnji i vanjski onečišćivači zraka

 

 1. Profesionalna astma

Alergeni i provokativni faktori:  izloženost parama, kemikalijama, smolama, prašini, insekticidima, dimovima i ostalim supstancijama na radnom mjestu.

 1. Astma inducirana tjelesnom aktivnošću

Alergeni i provokativni faktori su vježbe koje uključuju udisanje hladnoga i suhog zraka (trčanje zimi) mogu dovesti do astme inducirane tjelesnom aktivnošću.

 1. Astma inducirana aspirinom (ili dodacima hrani)

 Značajan broj ljudi osjetljiv je na nesteroidne protuupalne lijekove, konzervanse (sulfiti, tartrazin) i ostale dodatke hrani.

 

SIMPTOMI ASTME

Znakovi i simptomi astme mogu varirati od blagih do teških. Kod nekih bolesnika bolest se javlja povremeno u epizodama s blagim, kratkotrajnim simptomima kao što je piskanje u prsima. Između tih epizoda bolesnik se osjeća zdravo i nema poteškoća s disanjem. Kod druge skupine bolesnika pogoršanja bolesti praćena su teškim napadima astme uz kronični kašalj i piskanje u prsima.

Pogoršanju bolesti najčešće prethode znakovi upozorenja. Prepoznavanje tih znakova i rano liječenje simptoma može pomoći u sprečavanju ili pogoršanju napada.

Znakovi upozorenja i simptomi astme su:

 • pad vršnog protoka zraka mjerenog mjeračem vršnog protoka (PFM)
 • napadaji suhog kašlja (ponekad samo suho kašljucanje)
 • osjećaj nedostatka zraka sa ili bez fenomena čujnog disanja poput fućkanja ili piskanja
 • pritisak u prsnom košu uz osjećaj napuhnutosti pluća
 • noćno ili ranojutarnje buđenje (obično pred zoru) zbog osjećaja nedostatka zraka ili suhog kašlja

Bolesnici s astmom trebali bi biti svjesni da i kada nemaju simptome imaju astmu, te je stoga važna redovita primjena lijekova s ciljem održavanja kontrole bolesti.

 

PREVENCIJA ASTME

Astma se može spriječiti. U djece u čijih je obitelji zabilježena astma ili atopija, početni razvoj astme vrlo se vjerojatno može spriječiti izbjegavanjem izloženosti pasivnom pušenju i kućnoj prašini, alergenima u hrani, peludi, te alergenima koji potječu od mačaka ili drugih životinja. Novi pristupi terapiji astme pomažu bolesnicima da spriječe većinu napadaja, riješe se problematičnih noćnih i dnevnih simptoma i ostanu fizički aktivni. Da bi se postigla kontrola astme, potrebno je koristiti eliksir crnoga vina, koji je najprirodniji pristup liječenju astme i o njemu možete više pročitati ovdje.