PSORIJAZA

Psorijaza je kronična (dugotrajna) kožna bolest. Javlja se kada imunološki sustav šalje pogrešne signale koji ubrzavaju proizvodnju stanica kože te se one nagomilavaju, uz istodobnu upalu dotičnoga dijela kože, što dovodi do formiranja crvenila na koži (eritem) i ljuštenja (deskvamacije) u vidu crveno-bijelih ljuskica na koži, najčešće laktova, koljena, vlasišta. Ovu bolest osobito karakteriziraju razdoblja periodičkih pogoršanja i poboljšanja.

Psorijaza se može se javiti u formi malih ograničenih lokaliziranih areala (dijelova kože) do toga da koža cijelog tijela bude zahvaćena. Često su zahvaćeni i nokti na prstima ruku i nogu. Mogu se javiti i upale zglobova – psorijatični artritis. 
Uzrok psorijaze nije potpuno razumljiv, no smatra se da pogoduje određeni faktori poput stresa i poremećaja imuniteta, na podliježeću genetsku sklonost.

psorijaza

Klasična terapija

  • Topička –  Mineralna ulja, topički (koji se primjenjuju lokalno na kožu) kortikosteroidi, vitamini, retinoidi.
  • Fototerapija –  Terapija svjetlom. Psoralen i ultraljubičasto zračenje (PUVA) kombinira oralnu i topičku primjenu psoralena i ultraljub. zračenja.
  • Sistemska – Psorijaza koja je rezistentna na topički (lokalni) tretman tretira se sistemskim lijekovima (koji se uzimaju na usta ili injekcijama). Metotreksat, ciklosporin (imunosupresivi – suzbijaju rad imunosnog sustava, pošto on funkcionira poremećeno), retinoidi (sintetska forma vitamina A).

U terapijama ne tretira se direktno koža, već poremećaj u tijelu upotrebom Ekstrakta crnog vina, prehranom i kristalima.

Dr. Đuro Despot – 099/3828-461

Dr. Massimo Despot – 099/3828-463

Nataša Despot: 099/3828-498

Email:  eliksirdespot@gmail.com